istanbul escort pendik escort kartal escort Escort porno
 

FRIEDRICH EBERT STIFTUNG - Office in Skopje

  • Зголеми го фонтот
  • Зададена големина на фонт
  • Намали го фонтот
Home АКТИВНОСТИ 2010-2005 Регионална Конференција за Превенција на Конфликти преку Интеграција: Македонија и регионот на пат кон ЕУ и НАТО – потреби, искуства и научени лекции

Регионална Конференција за Превенција на Конфликти преку Интеграција: Македонија и регионот на пат кон ЕУ и НАТО – потреби, искуства и научени лекции

Е-пошта Печати PDF
Фондацијата Фридрих Еберт, Министерството за Надворешни Работи на Република Македонија и Иницијативата за Градење Мир и Демократија организираа Регионална Конференција за Превенција на Конфликти во продолжение на проектот Партнери во мир и превенција на 4 и 5 Ноември 2005 во Хотел „Holiday Inn” – Скопје.

Фондацијата Фридрих Еберт и Иницијативата за градење мир и демократија во 2004 год. започнаа проект насловен “Партнери во мир и превенција” кој беше насочен кон усвојување на концептот на превенција со цел да се зголеми свеста и социјалната одговорност на корисниците во процесот на градење мир, демократизација и интеграција, за конференцијата да ги продолжи овие напори. По идентификувањето на регионалните и националните карактеристики во имплементацијата на превенцијата на конфликти, конференцијата посочи конкретни потреби и перспективи за имплементација и координација на превентивни стратегии како и потенцирање на важноста на процесите на асоцијација, стабилизација и интеграција на регионот на Југо-Источна Европа кон ЕУ и НАТО. 
Регионална Конференција за Превенција на Конфликти преку Интеграција

„Македонија и регионот на пат кон ЕУ и НАТО - потреби, искуства и научени лекции”

4 - 5 Ноември, 2005 Хотел “Holiday Inn”, Скопје


ПРОГРАМА
 
 

Петок , 4 Ноември 2005

09.00 – 09.20
09.20 – 09.35

09.35 – 10.00
10.00 – 10.15
Отворање на конференцијата

Г - дин Штефан ДЕНЕРТ
Директор на Фондација Фридрих Еберт – Канцеларија Македонија

Г - ѓа Лидија ГЕОРГИЕВА
Иницијатива за Градење Мир и Демократија

Обраќање

Г - ѓа Илинка МИТРЕВА
Министер за Надворешни Работи на Република Македонија

Обраќање
„Надминување на јазот: Кон поефективна превеницја на конфликти”

Н. Е. Г-дин Ерван ФОУРЕ
Амбасадор, Шеф на Делегацијата на Европската Комисија/Специјален претставник на ЕУ во Република Македонија

Кафе пауза
 
 
 
Панел 1

Меѓународен менаџмент на конфликти: Од реакција до превенција
Промени во меѓународните стратегии во однос на конфликти и нестабилности
   
10.15 – 11.1511.15 – 12.00

Модератор: Г-дин Штефан ДЕНЕРТ, ФЕС

Н. Е. Г-дин Роберт ЧАТЕРТОН - ДИКСОН
Амбасадор на Обединетото Кралство на Велика Британија во Република Македонија

Н. Е. Г-дин Карлос ПАИС
Амбасадор, ОБСЕ Мониторинг Мисија во Скопје

Г-дин Фроде МАУРИНГ
Претставник на УНДП во Македонија

Г-дин Денис БЛИС
Бригадир Генерал - НАТО ГШ Скопје, Командир и Сениор Воен Претставник

Дискусија

 
 
 
Панел 2

Регионална соработка и превенција на конфликти во Југо - Источна Европа
Какво влијание има регионалната соработка врз стабилноста во ЈИЕ?
 
13.30 -14.30


14.30 – 15.15

15.15 – 16.00

Модератор: Г-дин Јован ТЕГОВСКИ, Амбасадор, МНР

Г-дин Стив ХУБЛЕР
ВД Занемок Амбасадор, Амбасада на САД во Република Македонија

Г-дин Луан ХАЈДАРАГА
Постар советник, Албански институт за меѓународни студии, Албанија

Г-ѓа Шпреса ЈУСУФИ
Национален Координатор за НАТО интеграција, МНР, Македонија

Дискусија

Кафе пауза

   
Панел 3

Национални перспективи за превенција на конфликти: Превенција на конфликти како надворешно политичка норма
Како влијае концептот за превенција на конфликти врз надворешната политика на државите
   
16.00 – 17.0017.00 – 17.45

Модератор: Г-ѓа Мартина ФИШЕР, Бергхоф Центар за Истражувања

Г-ѓа Ута ЦАПФ
Член на Германскиот Бундестаг, Член на Комисијата за надворешни работи

Н. Е. Г-дин Рагнар АНГЕБИ
Секретаријат за превенција на конфликти, Министерство за надворешни работи, Шведска

Н.Е. Г-дин Томас ФУГЛИСТЕР
Амбасадор на Швајцарија во Република Македонија, Министерство за Надворешни Работи, Швајцарија

Дискусија

   
   
   
 
Сабота , 5 Ноември 2005

Панел 4

Применета превенција на конфликти: искуства и препораки за идна превентивна акција
Кои лекции беа научени од последната декада?
   
09.00 – 10.00
10.00 – 10.45

10.45 - 11.15

Модератор: Г-ѓа Љубов Г. МИНЧЕВА, Софиски Универзитет

Г-дин Албрехт ШНАБЕЛ
Сениор истражувач, Swisspeace, Швајцарија

Г-ѓа Мартина ФИШЕР
Заменик директор, Бергхоф Центар за Истражувања, Берлин, Германија

Г-дин Мерсел БИЉАЛИ
Советник во Влада на РМ

Дискусија

Кафе пауза

   
Панел 5

Превенција низ стабилизација, асоцијација и интеграција: потреби и предизвици
   
11.15 – 12.1512.15 - 13.00

13.00 - 13.30

Модератор: Г-ѓа Теута АРИФИ, Претседавач на Комисија за надворешна политика, Парламент на РМ

Г-ѓа Лидија ГЕОРГИЕВА
Иницијатива за Градење Мир и Демократија, Скопје, Македонија

Г-дин Јован ТЕОКАРЕВИЌ
Белградски Центар за Европски Интеграции, Белград, Србија

Г-ѓа Љубов Г. МИНЧЕВА
Отсек на политики науки, Софиски Универзитет, Бугарија

Дискусија

Заклучоци

Г-дин Јован ТЕГОВСКИ
Амбасадор, Министерство за Надворешни Работи

 
 

ФРИДРИХ ЕБЕРТ ФОНДАЦИЈА 
Канцеларија Скопје

Нова адреса:
Ул. Борка Талевски 42/6

MK-1000 Скопје
П.Факс 423

+ 389 2 3093 181      
+ 389 2 3093 182      
contact@fes.org.mk


Меѓународна парламентарна стипендија на Германски Бундестаг

Bildergalerie Reichstag