istanbul escort pendik escort kartal escort Escort porno
 

FRIEDRICH EBERT STIFTUNG - Office in Skopje

  • Зголеми го фонтот
  • Зададена големина на фонт
  • Намали го фонтот
Home АКТИВНОСТИ 2012 Меѓународната конференција „15 години од парламентарната димензија на процесот за соработка на Југоисточна Европа (ПСЈИЕ) - минатото, сегашноста и европската иднина на Регионот“

Меѓународната конференција „15 години од парламентарната димензија на процесот за соработка на Југоисточна Европа (ПСЈИЕ) - минатото, сегашноста и европската иднина на Регионот“

Е-пошта Печати PDF

konferencijag4

Собранието на Република Македонија, во рамки на парламентарната димензија на Македонското претседателство со Процесот за соработка во Југоисточна Европа, на 15-16 октомври 2012 година, беше домаќин на Меѓународната конференција „15 години од парламентарната димензија на ПСЈИЕ - минатото, сегашноста и европската иднина на Регионот“ и 7. состанок на Работната група за Парламентарната димензија на ПСЈИЕ.

5E5E15AEC045244FA9648AD2D5A5FF53

Овој процес на соработка меѓу парламентите на ЈИЕ е традиционално поддржан и  организиран во соработка со Фондацијата Фридрих Еберт. Во Република Македонија овие настани беа поддржани од Фондацијата Фридрих Еберт, канцеларија Скопје. 

90BC4B458FCBD04A806C14862E6F645F

Конференцијата ја отвори модераторот, г-ѓа Ермира Мехмети-Деваја, претседател на Работната група за Парламентарната димензија на ПСЈИЕ, а поздравно обраќање имаше претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски.

konferencijag21

Исто така, свои обраќања на Конференцијата имаа и заменик-министерот за надворешни работи, г. Зоран Петров; г. Ѓерј Мура од Регионалниот совет за соработка; д-р Хајнц Бонгатц, официјален претставник на Фондацијата „Фридрих Еберт“ канцеларија Скопје; г. Димитар Мирчев, почесен претседател на ЕММ и г-ѓа Петра Блес Рафајловски, поранешен потпретседател на Бундестагот и висок експерт. 

4AECA4235D942046AD1975B2DFC13A74

Претседателот на Работната група, г-ѓа Ермира Мехмети-Деваја, изрази благодарност до присутните на оваа јубилејна конференција и воедно потсети на покренатата иницијатива за регионална соработка на ЈИЕ на состанокот на министрите за надворешни работи, одржан во Софија во 1996 година, под името Процес на добрососедство, стабилност, безбедност и соработка, кој подоцна, во текот на претседателството на Романија во 2000 година, е преименуван во Процес за соработка во Југоисточна Европа.  Како базичен документ се смета Повелбата за добрососедски односи, стабилност, безбедност и соработка во ЈИЕ, усвоена во Букурешт, која по донесувањето се потпишува при приемот на новите членови.Со повремен дисконтинуитет досега се одржани девет конференции на претседатели на парламентите на земји-членки на ПСЈИЕ.  

На конференцијата обраќања имаа и претставници на националните парламенти на земјите-членки на ПСЈИЕ, а во улога на претседавач на панелот беше г. Јани Макрадули, потпретседател на Собранието на Република Македонија. 

9321BAD5E041B746B4DD9B3B6CF52C10

На 16 октомври националните координатори одржаа подготвителен состанок и Седми состанок на Работната група за Парламентарната димензија на ПСЈИЕ, посветен на процесот на институционализирање и натамошен развој на регионалната меѓупарламентарна соработка и на активностите во рамките на ПСЈИЕ во наредниот период.

Во текот на македонското претседателство предвидени се и повеќе други настани кои ќе бидат финализирани со Конференцијата на претседатели на парламенти на земјите-членки на Процесот, која ќе се одржи во мај следната година.

За повеќе информации:
http://www.sobranie.mk/default.asp?ItemID=0DD1FF0A45716942BB5CC91CEA8C3940
http://www.seecp.gov.mk/

 

ФРИДРИХ ЕБЕРТ ФОНДАЦИЈА 
Канцеларија Скопје

Нова адреса:
Ул. Борка Талевски 42/6

MK-1000 Скопје
П.Факс 423

+ 389 2 3093 181      
+ 389 2 3093 182      
contact@fes.org.mk


Меѓународна парламентарна стипендија на Германски Бундестаг

Bildergalerie Reichstag