Експертска дискусија “Развој на функционална демократија како основа за интеграција во ЕУ“

Вторник, 26 Февруари 2013 00:00 FES
Печати

Во рамките на својата заедничка соработка Фондацијата Фридрих Еберт, Меѓународниот центар “Олоф Палме“ и ПРОГРЕС Институтот на 26 фебруари 2013 (вторник), во Хотел Холидеј Ин Скопје, со почеток во 10:00 часот организира експертска дискусија на тема “Развој на функционална демократија како основа за интеграција во ЕУ“.

535549 10151775113376978 398878641 n

Имајќи ги во предвид инцидентите од 24 декември 2012 година, кога демократијата беше суспендирана, а Уставот и законите на Република Македонија беа прекршени со насилното исфрлање на пратениците од опозицијата и насилното отстранување на новинарите од галеријата на Собранието на РМ, како и нелегалното донесување на Буџетот на РМ за 2013 година, сметаме дека е важно да се отвори јавна дискусија за функционалноста на демократијата во РМ како основа за интеграција во ЕУ.

482601 10151775113161978 407052794 n

На дискусијата земазбор Бранко Црвенковски, поранешен Претседател на Република Македонија, Ан Линде, секретар за меѓународна соработка на Социјалдемократерна од Шведска, Ралф Бергман и Јурген Барт, пратеници во регионалниот Парламент на Саксонија-Анхалт од Германија, Јани Макрадули, Потпретседател на Собранието на РМ, и Радмила Шеќеринска, пратеник Претседател на Националниот Совет за ЕУ интеграции.

733818 10151775281466978 1616257031 n 1

Прочитајте ги известувањата од медиумите тука.