istanbul escort pendik escort kartal escort Escort porno
 

FRIEDRICH EBERT STIFTUNG - Office in Skopje

  • Зголеми го фонтот
  • Зададена големина на фонт
  • Намали го фонтот
Home

Студиско патување „Граѓански активизам на младите“ во Берлин

Е-пошта Печати PDF

13-17 октомври 2014

Во средината на јули 2014 година, Канцеларијата на германската Фондација „Фридрих Еберт”, Скопје, отвори повик за есеи до сите млади луѓе за да ги споделат своите: идеи, визии, добри практики, успешни приказни и други одговори на предизвиците и загриженоста, со кои денес нашето општество се соочува.

Темата на која се пишуваа есеите беше: „Ова е нашата иднина – визии на младите“ (IT’S OUR FUTURE – VISIONS OF THE YOUTH).

Нашата идеја како организатори на отворениот повик беше есеите да бидат прогресивни, да гледаат кон иднината, да бидат мотивациски и конструктивни, засновани врз лични позитивни искуства, конкретна идеја за акција, или да имаат апстрактна нишка. Сакавме да осознаеме кои се размислувањата и искуствата на младите луѓе во Република Македонија, колку преку секојдневните постапки и акции градат мостови за инклузивност на сите различности, колку се подготвени да учествуваат и отвораат дијалог на теми и прашања кои ги тангираат подеднакво сите млади луѓе, без оглед на нивната етничка, религиска или партиска припадност и, на крајот, колку се општествено одговорни и зрели активно да се вклучат во создавањето на држава на толерантни граѓани, со европски перспективи.

На повикот се јавија голем број млади кои испратија есеи на една од следниве теми:

- Младите во Македонија како активни и општествено одговорни граѓани: истражување на нови пристапи во младинскиот активизам;

- Создавање инклузивно општество: градење мостови за демократски промени, толеранција, дијалог и мултикултурна коегзистенција;

- Нови перспективи за Македонија: создавање држава на граѓани со европски перспективи и разбирање на европските вредности.

Посетата беше реализирана од 13-17 октомври 2014 година. Ова патување вклучуваше: состаноци, дискусии и размена на искуства за младите и граѓанскиот активизам, како и посети на политички институции и разговори со актуелни политичари. Искрено се надеваме дека овие млади луѓе ќе ги пренесат стекнатите искуства и дека ќе влијаат во сопствените средини со нови визии и програми за подобро утре. 

 

ФРИДРИХ ЕБЕРТ ФОНДАЦИЈА 
Канцеларија Скопје

Нова адреса:
Ул. Борка Талевски 42/6

MK-1000 Скопје
П.Факс 423

+ 389 2 3093 181      
+ 389 2 3093 182      
contact@fes.org.mk


Меѓународна парламентарна стипендија на Германски Бундестаг

Bildergalerie Reichstag