istanbul escort pendik escort kartal escort Escort porno
 

FRIEDRICH EBERT STIFTUNG - Office in Skopje

  • Зголеми го фонтот
  • Зададена големина на фонт
  • Намали го фонтот
Home ЗА ФЕС Историја

ИСТОРИЈА

Е-пошта Печати PDF


1925  Социјалдемократот Фридрих Еберт, првиот демократски избран претседател на првата Германска Република, почина на 28 февруари на 54 годишна возраст.

1925 На 2 март основана е Фондацијата Фридрих Еберт (ФЕС). Нејзината цел била, во духот на Фридрих Еберт, да ја унапредува политичката наобразба на сите Германци, без оглед на класната припадност, кон демократијата, да дава финансиска поддршка на талентирани млади студенти, и да промовира подобро разбирање меѓу Германија и другите земји.

1933 Се забранува од страна на националсоцијалистите.

1946 Повторно се основа ФЕС  

1956 Се отвора првиот центар за политичко образование за возрасни со интернат.

1963 Се лансира Програма за развој на соработката, финансирана од страна на Сојузното министерство за економска соработка и развој.

1969  Во Бон се отворија архивот на социјалдемократијата и библиотеката на ФЕС.

1999 Се основаат канцелариите на ФЕС во новите германски држави и во државите од Средна и Источна Европа.

1999 Новиот конференциски центар е отворен во Берлин.   Денес Фондацијата Фридрих Еберт - првата политичка фондација во Германија - е приватна, непрофитна културна институција посветена на идеалите и вредностите на социјалдемократијата.

Последно освежено на Среда, 23 Ноември 2011 14:42  

ФРИДРИХ ЕБЕРТ ФОНДАЦИЈА 
Канцеларија Скопје

Нова адреса:
Ул. Борка Талевски 42/6

MK-1000 Скопје
П.Факс 423

+ 389 2 3093 181      
+ 389 2 3093 182      
contact@fes.org.mk


Меѓународна парламентарна стипендија на Германски Бундестаг

Bildergalerie Reichstag