istanbul escort pendik escort kartal escort Escort porno
 

FRIEDRICH EBERT STIFTUNG - Office in Skopje

  • Rrit madhësinë e fondit
  • Madhësia normale e fontit
  • Ul madhësinë e fontit
Home PËR FES-IN Biografija e Friedrich Ebert
Friedrich Ebert Biography

BIOGRAFIJA E FRIEDRICH EBERT

Email Shtyp pdf

Fridrih Ebert, i lindur në Hajdellber, në pjesën juglindore të Gjermanisë, bëhet aktiv në politikë dhe në lëvizjen sindikaliste në vitet e hershme të tij në Bremen . Nga viti 1905 punon për Këshillin drejtues të Partisë Socialdemokratike të Gjermanisë (PSD) në Berlin dhe bëhet deputet në Parlamentin federal - Rajhstagun në vitin 1912. Nga viti 1916 është njëri prej kryesuesve të grupit parlamentar të PSD në Parlament. Në vitin 1913, pas vdekjes së August Bebelit, është zgjedhur për Kryetar të Partisë socialdemokratike të Gjermanisë.

Pas suksesit të revolucionit në vitin 1918, ai është njëri prej anëtarëve të qeverisë revolucionare - "Këshilli i përfaqësuesve të popullit". Ai është kundërshtar i fuqishëm i të ashtuquajturës "diktaturë e proletariatit" dhe i sistemit të drejtuar kah modeli rusë, prandaj e mbështet demokracinë parlamentare dhe arrinë që të nxisë zgjedhje për Kuvendin nacional të Vajmarit, që më vonë sjellë ai të zgjidhet për kryetar të parë të Republikës së Vajmarit më 11 shkurt të vitit 1919.

Gjatë mandatit të tij ai synon kah një balansim politik dhe shoqëror midis puntorëve dhe borgjezisë dhe politikës së refuzuar të luftrave klasore, që vetvetiu ishte kontroverse madje edhe në rrethet sociale demokratike. Së fundi, e djathta politikie është ajo që e sulmon me akuza të rrejshme, duke e sulmuar në personalitetin e tij edhe Republikën e re dhe duke marr pjesë në vdekjen e hershme të presidentit të parë të zgjedhur demokratik të Gjermanisë.

Madje tani, në suazat e demokracisë stabile, veprat e tij politike e gjejnë respektin e merituar mbi të gjithë kufinj të partive politike.

 


FRIEDRICH
EBERT STIFTUNG
Office Skopje

New address:
st. "Borka Talevski" 42/6
1000 Skopje, MK

Tel: +389 2 3093181/182
Fax: + 389 2 3093180
contact@fes.org.mk


Меѓународна парламентарна стипендија на Германски Бундестаг

Bildergalerie Reichstag